Slim laad-en los systeem voor rolcontainers gat in de transportmarkt?

Slim laad-en los systeem voor rolcontainers gat in de transportmarkt?

Slim laad-en los systeem voor rolcontainers gat in de transportmarkt? 768 384 Merakel Logistic Solutions

HEERENVEEN – “Mijn man Donald merkt tijdens zijn werk als vrachtwagenchauffeur dat het zwaar werk is. Volle rolcontainers wegen honderden kilo’s. Daar is de chauffeur de hele dag mee aan het sjouwen. Daarom hebben wij een oplossing bedacht”,

vertelt Henderike Boekema dinsdag aan Transport-Online. Is hun slimme laad-en los systeem voor rolcontainers een gat in de transportmarkt?

Het echtpaar Boekema is Merakel Logistiek gestart om van hun idee werkelijkheid te maken. “Wij raakten in gesprek over dit onderwerp en Donald is gaan schetsen. Vervolgens is er een patent aangevraagd en verleend. Uit het nieuwheidsonderzoek blijkt dat het systeem in deze vorm niet bestaat.

Werkwijze

Het systeem werkt als volgt: Bij het distributiecentrum zijn 52 containers op volgorde gezet. Vervolgens als een geheel op een bewegende vloer in de vrachtwagen geplaatst. Ze staan daar in banen en worden afzonderlijk verschoven via hydrauliek. De af te leveren containers schuiven stuk voor stuk naar een lift. Ze worden neergelaten op het laadperron. Lege containers worden op dezelfde wijze behandeld.

Kennis

Waarom heeft een ander daar niet aan gedacht? Boekema: “Ik denk dat als je in de supermarkt loopt niet aan die zware rolcontainers denkt in de vrachtwagen. Mijn man als vrachtwagenchauffeur wel. Hij bedacht hoe je de spullen snel uit de vrachtwagen kan krijgen. Hij heeft het meest ideale en veilige systeem geschetst. Donald heeft ook een achtergrond in de metaal-en electrotechniek. Die kennis heeft hem geholpen.”

“Inmiddels werken wij aan een schaalmodel in met bewegende delen. Zodat we kunnen laten zien hoe het werkt. Eind van dit jaar moet een pilot draaien waar het systeem volledig werkt.”

Boekema vervolgt: “Wij hebben met diverse transporteurs en winkelketens over dit systeem gesproken. Die reageren enthousiast. En wij horen regelmatig dat ze vinden dat chauffeurs het zwaar hebben met de rolcontainers.”

Het echtpaar Boekema merkt dat partijen zijn geïnteresseerd en zijn op zoek naar een samenwerking met productiecapaciteit, . Zelf gaan ze het systeem niet bouwen. Wel zoeken ze een ondernemer die ervaring heeft met logistieke systemen.

Dromen

“Wij zijn er anderhalf jaar geleden mee gestart. Wij verwachten dat er een markt voor het nieuwe systeem is. Dat chauffeurs sneller kunnen laden en lossen, het Arbo-technisch minder zwaar is en kostenbesparend. Inmiddels hebben wij een haalbaarheidssubsidie gekregen om het op te zetten.”

Maar ondertussen moet er toch brood op de plank komen? Boekema: Dat klopt. Donald ik hebben beiden werk.” De twee hebben het dus behoorlijk druk.  “Ook dat is ondernemen. Dingen opzij zetten voor je dromen”, besluit ze.